زمروز: فصل پاییز آغاز شیوع سرماخوردگی و انواع آنفولانزا نیز می باشد. در این زمانها، بسیاری از ما به دنبال درمان خانگی برای بیماری ها و ناخوشی هایمان می گردیم. یکی از این ناخوشی های آزار دهنده سرفه های خشک هستند. این سرفه های خشک و پشت سر هم واقعا آزار دهنده هستند.
سرفهها را می توان به دو گروه خشک و خلطدار تقسیم کرد. سرفه خلطدار یا «سرفه مفید»، سرفهای است که به دفع خلط و مخاط از بدن کمک میکند. این سرفهها نیازی به سرکوب ندارند، زیرا بهلطف آنها ریه و سینهتان از آلودگیها تخلیه میشود؛ با این حال برخی درمانها از جمله مصرف مواد خلطآور با رقیقکردن مخاط بهدفع آسانتر آن کمک میکند.
اما سرفه خشک متفاوت است. این گونه از سرفه، سرفهای است که هرچه سریعتر باید از آن خلاص شوید. برای رهایی از این سرفهها باید از مواد نرمکننده استفاده کنید. این گونه از مواد، غشای مخاطی ملتهب را نرم و مواد حساسیتزا را دفع میکنند و سبب بهبودی میشوند.
یکی از بهترین راهها، استفاده از درمانهای خانگی کمضرر است. این درمانها علاوه بر اینکه مضر نیستند، نسبت به اغلب شربتها طعم بهتری نیز دارند.
۱. یک قاشق پُر عسل
عسل یک مسکّن طبیعی است که به سبب چسبندگی بالا، سطح غشای مخاطی تحریکشده را میپوشاند و آن را تسکین میدهد.
از آنجا که عسل دارای آنزیمهای طبیعی است، خاصیت ضدباکتریایی نیز دارد. و همین خاصیت نیز به کوتاهترشدن دوره سرفههایی که ریشه در مشکلات باکتریایی دارند منجر میشود.
عسل درمانی عالی برای کودکان و بزرگسالان است.
البته فراموش نکنید که بهعلت احتمال بروز بوتولیسم مصرف عسل برای کودکان زیر دو سال خطرناک است.
یک تا سه مرتبه در روز هر بار یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی مصرف کنید تا سرفهتان بهبود یابد. اگر سرفه هنگام خواب موجب آزارتان میشود، قبل از خوابیدن یک قاشق عسل میل کنید.
برای کودکان بهجای یک قاشق غذاخوری عس، یک قاشق چایخوری عسل بدهید.
۲. چای ریشه شیرینبیان
ریشه شیرین بیان مادهای مسکن و خلطآور است که مخاطتان را شل و رقیق میکند و گرفتگی را از بین میبرد. همچنین ریشه شیرینبیان التهاباتی را که موجب تحریک گلو میشود کاهش میدهد.
توجه داشته باشید که اگر مشکل کلیه دارید بهتر است از مصرف ریشه شیرینبیان اجتناب کنید.
برای تهیه چای ریشه شیرینبیان به دو قاشق ریشه خشک شیرینبیان و ۲۲۵ میلیلیتر آب نیاز دارید. ابتدا آب را جوش بیاورید و سپس ریشه شیرینبیان و آب جوش را در فنجان بریزید. بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه همه محتویات فنجان را بنوشید. این کار را دو بار در روز تکرار کنید.
۳. آبنمک غرغره کنید
یکی از شناختهشده ترین روشها برای درمان سوزش گلو، غرغرهکردن آبنمک است. آبنمک ناراحتی ناشی از سرفه را کاهش میدهد و از طریق فرایند اسمز (گذرندگی) به درمان گلودرد کمک کند. زمانی که غلظت نمک در خارج از سلول بیشتر از داخل آن باشد، آب از داخل سلول به خارج هدایت میشود تا تعادل ایجاد شود. وقتی آب سلول را ترک کند، تورم و در نتیجه حس ناراحتی فرد کاهش مییابد.
دقت داشته باشید که اگر سرفه هایتان همراه با تورم گلو است، این روش برایتان بسیار کارآمد خواهد بود. همچنین با غرغرهکردن آبنمک، خلطها نیز به راحتی زدوده میشوند.
یک قاشق چایخوری نمک را با یک لیوان آب ولرم ترکیب کنید و بهخوبی هم بزنید تا حل شود. سپس اندک اندک به مددت ۱۵ ثانیه آب نمک را غرغره کنید. این کار را تا خالی شدن لیوان آب نمک ادامه دهید. و درپایان گلویتان را با آب شستوشو بدهید.
۴. بخور
به هنگام سرفه، سرماخوردگی و گرفتگی بینی، بخار بهخوبی و بهسرعت مخاط و خلط را از بین میبرد. اگر از روغنهایی مانند روغن اکالیپتوس و روغن درخت چای استفاده کنید، می توانید اثرات درمانی بخار/ بخور دادن را افزایش دهید. این خواص (خواص ضدویروسی، ضدباکتری و ضدالتهابی) از طریق هوا قابلانتقال است؛ بنابراین زمانی که بخار را تنفس میکنید، از خواص آن بهرهمند میشوید. با این کار، علاوه بر مبارزه با باکتریها و ویروسها، مجاری تنفسیتان هم تسکین مییابد.
کافیست دو قطره روغن درخت چای، یک تا دو قطره روغن اکالیپتوس، را در مخزن اسانس دستگاه بخور و یا در ظرف آب جوش بریزید.
اگر از ظرف آب جوش برای بخور دادن استفاده می کنید ۳۰ تا ۶۰ ثانیه صبر کنید تا آب کمی خنک شود. سپس روغن را داخل آن بریزید و کمی آن را به هم بزنید تا بخار از آن خارج شود. صورتتان را در مسیر خروج بخار قرار بدهید و تا جایی که اذیت نمیشوید، صورتتان را به ظرف نزدیک کنید. فراموش نکنید که بخار گاهی بسیار سوزان است. حوله را دور سرتان بهگونهای قرار بدهید که بخار را به دام بیندازید و سپس در همین حالت نفس عمیق بکشید. این کار را روزی دو تا سه بار به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه تکرار کنید.
۵. چای آویشن
آویشن گیاهی است که از زمانهای بسیار قدیم برای خواص درمانی اش از آن استفاده میشده است. برای نمونه، در دوران فراگیری بیماری طاعون و «مرگ سیاه» از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۳ میلادی جان بسیاری از انسانها را گرفت، مردم با سوزاندن آویشن در شهر بیماری را از خود دور میکردند.
آویشن خاصیت ضدمیکروبی دارد و باعث نرمشدن عضلات نای و نایژه میشود و مجاری تنفسی را باز میکند، که در نهایت منجر به کاهش سرفه میشود.
برای درستکردن چای آویشن به یک مشت آویشن تازه یا دو قاشق غذاخوری آویشن خشک و ۲۲۵ میلیلیتر آب نیاز دارید. همچنین میتوانید از عسل یا لیمو نیز استفاده کنید.
۶. فلفل و عسل
فلفل سیاه، این پرفروشترین ادویه جهان، علاوه بر آشپزی برای درمان سرفههای ناشی از تراکم مخاط و گرفتگی سینه نیز سودمند است.
حتما تاکنون برایتان پیش آمده است که حین آسیابکردن فلفل سیاه به سرفه افتاده باشید و بینیتان بخارد. همین ویژگی فلفل سیاه برای خارج کردن ضایعات از ریه، بسیار مفید خواهد بود.
با ترکیب عسل و فلفل سیاه میتوانید نوعی شربت یا چای درست کنید و به کمک آن سرفهتان را بهبود بدهید. در صورت امکان، فلفل سیاه را پیش از مصرف آسیاب کنید؛ فلفل سیاهی که از پیش آسیاب شده برخی از خواص خود را از دست داده است.
برای درستکردن این چای به یک قاشق چایخوری پودر فلفل سیاه، یک قاشق غذاخوری عسل و ۲۲۵ میلیلیتر آب نیاز دارید. در یک فنجان فلفل سیاه، عسل و آب جوش بریزید. سپس محتویات فنجان را به هم بزنید. ده دقیقه صبر کنید، دوباره آن را هم بزنید و بنوشید. این کار را یک یا دو بار در روز تکرار کنید تا مخاطتان نرمتر شود.
۷. شربت زنجبیل و نعناع
زنجبیل ماده ای خلطآور است که به نرمکردن و خروج مخاط از ریه کمک میکند. همچنین خارش آزاردهنده پشت گلو را که ریشه بسیاری از سرفههای خشک است متوقف میکند. نعناع نیز می تواند به تسکین خارش ناشی از سرفهها کمک کند.
برای تهیه شربت زنجبیل و نعناع به سه قاشق غذاخوری زنجبیل خردشده، یک قاشق غذاخوری نعناع خشک، ۴ فنجان آب و یک فنجان عسل نیاز دارید.
زنجبیل را خرد کنید و به همراه نعناع و چهار فنجان آب در ظرفی بریزید و آن را بجوشانید. بگذارید آنقدر بجوشد تا به نصف مقدار اولیه برسد.
پس از اینکه کمی خنک شد، یک فنجان عسل را با آن ترکیب کنید و هم بزنید تا تمام عسل کاملا در آن حل شود. سپس شربت را در ظرفی بریزید و نگهداری کنید. هر چند ساعت، یک قاشق غذاخوری از آن را میل کنید تا سرفهتان رفع شود.
این شربت را میتوانید بهمدت سه هفته در یخچال نگهداری کنید.
این راههکارها می تواند در مراحل اولیه به بهبود ناراحتی کمک کند. و توجه داشته باشید که در نهایت، بهترین گزینه مشورت با پزشک شخصیتان است.